Cat de poluat este aerul in Romania si in lume? Statistici in timp real.

Poluarea aerului inseamna contaminarea cu materiale care infesteaza sanatatea umana si a animalelor, dar poate fi produsa si datorita cauzelor naturale: vulcani, poluare radioactiva, poluare chimica prin eliberarea naturala de substante. Desi putem distinge cateva cauze naturale ale poluarii, cauzele antropice sunt deseori cele care influenteaza cel mai mult mediul inconjurator. Importanta unui aer calitativ influenteaza din ce in ce mai mult chiar si economia, cumparatorii platind un pret chiar mai mare pentru o locuinta intr-un mediu mai curat.

waqi.info este o platforma care afiseaza date despre aerul din toata lumea prin preluarea informatiilor din punctele de masurare.

„Indicele calității aerului se bazează pe măsurarea particulelor în suspensie ( PM2.5 și PM10 ), a ozonului ( O3 ), dioxidul de sulf ( SO2 ) și emisiile de monoxid de carbon (CO). Majoritatea posturilor de pe hartă monitorizează atât datele PM 2.5 și PM 10 , dar există puține excepții în care numai PM 10 este disponibil. Toate măsurătorile se bazează pe citirile orare: De exemplu, un AQI raportat la 8AM înseamnă că măsurarea a fost efectuată între 7AM și 8AM.”

Explicatie indicatori:
0 – 50 Bun – Calitatea aerului este considerată satisfăcătoare, iar poluarea aerului prezintă un risc mic sau deloc Nici unul
50 – 100 – Moderat Calitatea aerului este acceptabilă; cu toate acestea, pentru anumiți poluanți poate exista o îngrijorare moderată de sănătate pentru un număr foarte mic de persoane care sunt neobișnuit de sensibile la poluarea aerului. Copiii și adulții activi, precum și persoanele cu afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul, ar trebui să limiteze exercițiile prelungite în aer liber.
100 – 150 – Nesănătos pentru grupurile sensibile Membrii grupurilor sensibile pot avea efecte asupra sănătății. Este puțin probabil ca publicul larg să fie afectat. Copiii și adulții activi, precum și persoanele cu afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul, ar trebui să limiteze exercițiile prelungite în aer liber.
150 – 200 – Nesănătos Toată lumea poate începe să experimenteze efectele asupra sănătății; membrii grupurilor sensibile pot avea efecte mai grave asupra sănătății Copiii și adulții activi, precum și persoanele cu afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul, ar trebui să evite eforturile exterioare prelungite; toți ceilalți, în special copiii, ar trebui să limiteze exercițiile prelungite în aer liber
200 – 300 – Foarte Nesănătoasă Avertismente de sănătate privind situațiile de urgență. Întreaga populație este mai probabil să fie afectată. Copiii și adulții activi, precum și persoanele cu afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul, ar trebui să evite orice exerciții în aer liber; toți ceilalți, în special copiii, ar trebui să limiteze exercițiile în aer liber.
300 – 500 – Riscant Alertă de sănătate: toată lumea poate avea efecte mai grave asupra sănătății Toată lumea trebuie să evite orice tip de efort în aer liber

Datorita unor gaze atmosferice (ex. dioxidul de carbon) cea mai are problema creata de poluare este incalzirea globala, provocata si de alte gaze care sunt incadrate in categoria „gaze de sera”. Incalzirea globala afecteaza atat fauna naturala cat si fauna animala, toate acestea aducand consecinte grave asupra omului.

 

Am luat mai sus ca exemplu judetul Bihor, unde putem observa in Oradea mai multi indici. Zona Nufarul are in acest moment 19 dar trebuie sa luam in considerare ca in aceasta zona se construieste masiv si se amenajeaza un bulevard nou dar si in mediul privat sunt ridicate mai multe cartiere cu blocuri. In zona Dacia, aproape de centrul orasului putem observa un indice de 35 ceea ce este acceptabil insa calitatea aerului este mai rea decat in cartierul Nufarul. In cealalta parte a orasului, Rogerius putem observa indicele 32, ceea ce nu este rau daca luam in considerare ca in apropiere se afla un parc de fabrici si CET-ul care asigura incalzirea orasului (in acest moment pe gaz). In afara orasului, la Paleu indicele calitatii aerului este 4 ceea ce este mai mult decat bine si o putem considera o zona curata, perfecta pentru locuit.

Add Comment